Mijn digitale oog op de wereld maakt overuren. De hele dag staat mijn laptop aan. Naast thuiswerken, stream ik films en documentaires via Netflix. Ook winkel ik weinig realtime. Mijn boodschappen en overige bestellingen worden bij mijn voordeur afgeleverd. Ik lees de krant digitaal. Het is echter het tv-programma EenVandaag wat mijn aandacht trok. Het item cybercrime in coronatijd maakte mij behoorlijk nerveus. Terwijl wij thuiswerken en massaal shoppen op het net, openen internetcriminelen hun doos van Pandora. Deze zit vol met listige trucs. Daarmee nemen zij onze digitale ruimte over en schoppen zij ons leven in de war.

Cybercrime haakt in op de actualiteit

Cybercriminelen maken gebruik van hypes en angst in de samenleving. Zij zeggen de oplossing te hebben. Alleen, in plaats van jou een oplossing te bieden, bezorgen criminelen jou juist meer ellende. Zo plaatsen zij bijvoorbeeld malware op je computer. Daarmee kunnen internetcriminelen gevoelige informatie van jouw computer stelen. Of nog erger: zij plaatsen ransomware. Daarmee gijzelt de crimineel jouw computer, zodat je niet meer bij je bestanden kunt. Met de bedoeling veel geld te verdienen. Want, na het betalen van losgeld wordt de computer bevrijd.

Let op phishingmails

Behalve computers worden ook smartphones gebruikt voor cybercrime. Theo van der Plas (Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie) ziet in deze coronatijd een opvallende stijging van WhatsAppfraude en oplichting via phishingmails. (Bron: EenVandaag 29 april 2020 Auteurs: Bram de Waal en Simone Tukker)

Bescherm je tegen cybercrime. Pas voor phishingmails en misbruik van oude onbeschermde websites
Pas voor malware

Misbruik websites

Al met al, de criminele economie profiteert van de actualiteit. (Bron: EenVandaag 29 april 2020 Auteurs: Bram de Waal en Loes Bomers).

In deze onzekere tijd zijn veel nep websites online. Zij lijken te komen van de World Health Organiszation (WHO). Alleen, in werkelijkheid bezitten zij linkjes die malware verspreiden.

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bracht op 20 april jl. een bericht naar buiten dat zij onderzoek doen naar gehackte websites. Op deze sites worden illegale coronamedicijnen aangeboden Met de bedoeling om ook hier weer veel geld mee te verdienen.. Het gaat hier vaak om onbeschermde websites die niet meer up-to-date zijn.

Bescherm je tegen cybercrime. Gebruikt Virtueel Persoonlijk Netwerk (VPN)
Werk bij voorkeur met een VPN

Hoe bescherm jij je tegen cybercrime?

De belangrijkste les is dat cybercrime niet alleen maar “domme” mensen treft. Het kan ook jou overkomen. Hoe kun je je beschermen tegen cybercrime?

Tip 1: gebruik een sterk wachtwoord. door middel van een ‘wachtwoordmanager’. Met dit softwareprogramma maak je met een klik een sterk wachtwoord aan. 

Tip 2: werk je nu ook meer thuis? Zorg dan dat je apparatuur up-to-date is!  Gebruik geen oude laptops of tablets in. 

Tip 3: zet bovendien een Virtueel Persoonlijk Netwerk (VPN) in. Jouw verbinding met andere computer of websites wordt hiermee afgeschermd.

Tip 4: maak melding van cybercrime, zelfs als je alleen een vermoeden hebt.

Zorg vooral voor een goede basisveiligheid

Chris Dale, hoofd Cyber Security Netsecurity in Noorwegen, zegt het treffend in het artikel ‘Cybercriminaliteit, steeds geavanceerder (Techzine van 3 maart 2020) : “Hoe meer tijd een crimineel kwijt is aan het binnenkomen, hoe groter het risico om gepakt te worden.”  Wees dus alert en zorg ervoor dat je basisveiligheid altijd op orde is. 

Voorkom inbraken via jouw website. De Blauwe Krokodil heeft speciaal voor jou een onderhoudscontract ter bescherming van je website.