De afgelopen week had De Blauwe Krokodil vakantie. Even een adempauze. Je brein opruimen van al de stress op het werk. Net zoals je af en toe een computer moet opruimen om het RAM werkgeheugen weer te laten werken. Anders loopt ’tie vast.

DREAMSCHOOL

Tijdens de vakantie keek ik naar het tv-programma Dreamschool. Op Dreamschool zitten drie weken lang jongeren tussen de 16 en 23 jaar die op school en in hun privéleven zijn vastgelopen. Hierdoor hebben zij geen of nauwelijks zelfvertrouwen meer.Hierdoor is hun focus op zichzelf en hun omgeving flink verkleurd naar het negatieve. “Ik kan niets, ik zal ook nooit wat kunnen.” is voor deze jongeren een mantra geworden waar ze in zijn gaan geloven. Hun brein is door al die meegemaakte negativiteit als het ware vastgelopen. De een heeft een stevige muur om zich heen gebouwd waar je met nog geen pantservoertuig doorheen kan breken, terwijl de ander de hele dag loopt te blèren hoe zielig hij of zij wel niet is.

Zelfvertrouwen opbouwen

Initiatiefnemers Lucia Rijker (kickbokser en coach) Erik van ‘t Zelfde (rector) proberen tot deze jongeren door te dringen door hen op Dreamschool verschillende lessen te laten volgen van BN’ers en/of inspirators uit het bedrijfsleven. Door nieuwe ervaringen op te doen en dingen uit te mogen proberen wordt hun negativisme uitgewist. De jongeren leren en ervaren op deze manier dat zij wel wat kunnen. Hierdoor krijgen zij hun zelfvertrouwen weer terug.

Er wordt geen rekening gehouden met hoe iemand leert

Vast maatstaven

Ademloos keek ik naar een les van de auteur Kasper van der Meulen. Zijn overtuiging is dat het brein een spier is die je kunt trainen door het continu uit te dagen door dingen te proberen op jouw specifieke manier. Kasper is van mening dat het huidige onderwijs niet voor iedereen hetzelfde geschikt is. Jongeren moeten voldoen aan bepaalde maatstaven. Doe je dit niet, dan lig je er uit en wordt je als een probleem gezien.

Opbouwen van zelfvertrouwen door nieuwe dingen te leren

“Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit hoe iemand het beste iets leert. Sommige leerlingen hebben genoeg aan een beetje uitleg en gaan daarna direct zelf aan de slag en ontdekken zo op hun manier hoe bepaalde zaken werken. Terwijl andere leerlingen over de streep moeten worden getrokken om überhaupt te starten”. De manier van leren hangt nauw samen met de wijze waarop een mens zich kan concentreren. “Sommigen kunnen zich het best concentreren wanneer zij mogen wiebelen op hun stoel, door af en toe een rondje te lopen of tijdens de les met een stressballetje te mogen spelen”, aldus Kasper.

Van proberen kun je leren

Wanneer je iets nieuws uitprobeert train je het brein. Dat is in het begin best wel eng want je hebt nog geen ervaring en geen referentiekader. Je oefent en oefent, regelmatig moet je opnieuw beginnen. Totdat iets nieuws vanzelf gaat. Hoera! Je hebt nu iets onder de knie gekregen. Door steeds grote en kleine uitdagingen aan te gaan rek jij jouw brein op en wordt deze sterker. Dit versterkt het zelfvertrouwen. 

Werken bij de Blauwe Krokodil geeft zelfvertrouwen

Fitness voor het brein versterkt het zelfvertrouwen.

Fitness voor het brein

Door de les van Kasper van der Meulen moest ik denken aan de leermogelijkheden bij De Blauwe Krokodil. Ook wij worden met elke nieuwe opdracht of training uitgedaagd om uit onze comfortzone te stappen. Met hulp van medewerkers uit het vak leren wij, ieder op zijn eigen manier, elke dag weer iets nieuws. Hoe meer ons brein wordt opgerekt, hoe sterker ons zelfvertrouwen wordt. De Blauwe Krokodil als een fitnessruimte, een sportschool voor ons brein. Hup, we doen nog een circuitje, euh…, kom maar op met die nieuwe opdracht.

Heb jij een nieuwe opdracht?

Voldoet jouw website nog wel aan de actualiteit? De Blauwe Krokodil checkt en past jouw website aan met onder andere de wettelijke bepalingen inzake de AVG. Wist je dat wij een handig onderhoudscontract hebben? Hiermee is jouw website altijd actueel. 

Neem vandaag nog contact  met ons op en maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Ons team staat in de startblokken. Fris en getraind. 

Afbeeldingen: Pixabay