“Net als ik heb geleerd hoe ik moet leven, verandert het leven.” – Omdenken

Door het Coronavirus zit heel Holland in quarantaine. Het ‘Outbreak Management Team’ en het RIVM probeert met man en macht het virus in te dammen. De regering heeft het volk strikte maatregelen opgedragen. Het openbare leven staat stil. Als we al naar buiten gaan, dan houden we 1,5 meter afstand van elkaar. We schudden elkaar niet meer de hand, maar geven elkaar een zachte elleboogstoot. De scholen zijn dicht en de mensen die thuis kunnen werken, zitten massaal achter hun laptop aan de keukentafel. Ook de medewerkers van de Blauwe Krokodil werken thuis. Wat betekent dit online werken voor mij? Hoe deel ik nu mijn werkweek in, nu er bijna geen onderscheid in mijn privé leven en werkleven lijkt te zijn? Kortom, thuiswerken, hoe doe ik dat?  

Hoe begin ik met thuiswerken?

Week 1 Ik begin mijn eerste thuiswerkdag met enige onzekerheid. Kleed ik mij aan of blijf ik in mijn badjas zitten? Als het gaat om werken vraag ik mij af wat er nu van mij wordt verwacht. Uiteindelijk kleed ik mij toch aan en loop ik mijn werkkamer binnen. Ik log in mijn Google Drive in. Klik enkele bestanden aan en ik staar vervolgens naar het scherm. Ik heb weinig focus. Ik verman me en probeer aan het werk te gaan. Werken in deze moeilijke tijden voelt wel als een welkome afleiding. Maar mijn spanningsboog blijft laag.  De week kenmerkt zich verder door het zoeken naar een nieuwe normaal.

Thuiswerken, je doet het alleen

Week 2 Ik voel mij enigszins schuldig. Want, naar mijn gevoel staar ik te vaak uit het raam. Op deze manier zie ik zo wel dat de meneer van de bloemenwinkel zijn bloemetjes buiten zet. Dit fleurt de doodstille winkelstraat enigszins op. 

In deze week besluit ik om oude blogs te gaan optimaliseren. Zij zijn wel toe aan een opfrisbeurt. Het schrijven gaat met horten en stoten. De woorden passen niet en zo blijven de zinnen maar half af. Ondanks de matige concentratie vliegt de tijd. Het gebeurt regelmatig dat ik pas ver in de middag lunch. Ik smeer mijn twee boterhammen en eet deze in de woonkamer op. Alleen.  

Het ontbreekt mij aan rituelen

Week 3 Nog steeds vind ik het moeilijk om te starten met een werkdag. Met thuiswerken vervalt namelijk mijn reistijd en de rituelen op kantoor. Blijkbaar moet er nog een ander startritueel komen.  Mijn werktempo is nog steeds stroperig. Raar, want normaal kan ik mij goed concentreren. Is het “het waarom” ik thuis moet werken? Al enkele dagen zie ik weinig nieuws- en praatprogramma’s. Dat is beter voor mijn humeur. 

Tijdens mijn lunch in mijn woonkamer kijk ik nu maar een half uurtje tv. Aan de andere kant, is dit geen spijbelen? Maar zo blijf ik wel tenminste een half uur zitten. Op kantoor eten wij samen en dan praten we over wat ons zoal bezig houdt. Nu is de tv mijn gesprekspartner. in de avonduren maak ik takenlijstjes voor de volgende werkdag. Dit blijkt mij te helpen, ik heb weer focus.

Langzamerhand wen ik aan het ritueel thuiswerken

Week 4 Mijn wekker gaat tegenwoordig wat vroeger dan op een normale werkdag. Ik stap gelijk onder de douche en neem een stevig ontbijt. Hoewel we niet aan videobellen doen, behoed ik mijzelf om als een slons achter mijn bureau te kruipen.   

Voor het onderlinge contact met collega’s gebruiken we het chatprogramma Slack. Louise vraagt elke dag waar mee ik mij die dag bezig ga houden. Dit is een prima ‘stok achter de deur’. Het to-dolijstje en het gezien worden motiveert mij meer dan de dagen hiervoor. Zo optimaliseer ik op een dag wel twee oude blogs. Daarnaast schrijf ik ook alvast een kladversie van een nieuw blog. Dit gaat lekker! 

Thuiswerken valt mij zwaar, ik mis mijn collega’s! 

Eind week 4 De dagen lijken inmiddels zo veel op elkaar dat er weinig onderscheid meer is tussen werktijd en mijn privé-leven. Tijdens deze periode van quarantaine moet ik genoeg afleiding hebben. De niet-werkuren worden gevuld met lezen, opruimen en films kijken. Eigenlijk doe ik niet zo veel anders dan voor de intelligente lockdown. Ik zie op sociale media heel wat innovatieve activiteiten voorbij komen, die mij het gevoel geven dat ik een lui mens ben. Ik ben opeens geen knutselgenie en ik doe geen yoga workout midden in mijn woonkamer. Als ik aan het einde van de dag maar mijn to-dolijstje af heb, dan ben ik al tevreden.

Afleiding op kantoor

Ik mis de sfeer op kantoor en mijn collega’s. Gedurende de dag brengt het kantoor genoeg afleiding. Zo maak je een praatje met een collega terwijl je op de achtergrond het ritmisch tikken van toetsenborden hoort. Je drinkt samen koffie en wij lunchen aan een ronde tafel. Het is allemaal een welkome verstrooiing, ofwel een minipauze voor je hersenen. Mijn huis, en het bijzonder mijn werkkamer, het is voor mij gewoon te stil.

Alternatief geluid

Er blijkt een site te bestaan met kantoorgeluiden. Nieuwsgierig zoek ik de site op. Ik zie een mengpaneel met gekleurde balletjes. Ik pruts daar wat aan en druk op start. Mijn hemel, wat is dit? Zit ik elke werkdag in een kippenhok of zo? Wat irritant! Weg ermee! Vanaf nu klinkt zacht op de achtergrond de radio. Lang leve de Arbeidsvitamine!

Maak thuiswerken je productiever?

Week 5 Deze week werk ik met kortere werklijstjes. Na elke werkdag trek ik makkelijk zittende kleding aan, leg mijn voetjes op de poef en lees dan verder in mijn boek. In deze Coronacrisis zijn naast het werk geen andere zaken om naar uit te kijken. Zo is er namelijk geen voorpret voor een bezoek aan het theater of een afspraak met vrienden. Dat demotiveert mij en maakt mij neerslachtig. Het uitzicht om lekker na een werkdag op deze manier ontspanning te vinden, is voor mij op dit moment de manier om de motivatie vast te houden.

Thuiswerken, het werkt wel 

In tijden van deze Coronacrisis liggen de zaken nu net even anders. We spreken al van het het ‘nieuwe normaal’. Bij mij thuis zijn nieuwe werkrituelen ontstaan. Het besef dat mijn hoofd niet altijd volop aan hoeft te staan, geeft mij rust. Al met al durf ik mijn perfectionisme hier en daar wat los te laten. Het nieuwe normaal brengt mij verrassend nieuwe inzichten. Maar dat neemt niet weg dat ik het leven op kantoor mis.