Het is 20 januari. Volgens mijn kalender is het Blue Monday. Dit is de meest deprimerende dag van het jaar. Ja, ‘tuurlijk. Deze dag is niets anders dan één grote reclamestunt van de Britse commerciële televisiezender Sky Travel. Zij produceren reisprogramma’s. In januari 2005 zagen ze een sterke daling in de inkomsten van advertenties van reisorganisaties. Een handige pr-medewerker bedacht samen met een “wetenschapper” de ‘blue monday’ formule. En voilà, de meest deprimerende dag werd op deze manier een vrolijke dag, omdat iedereen een zomervakantie ging boeken. Missie geslaagd. En einde van mijn artikel over blue monday. Alleen, het blijft wel broeden in mijn hoofd. Want, hoe zorg je ervoor dat jouw leven inderdaad geen sleur wordt? Hoe houd je het voornamelijk op je werk leuk, want daar ben je zo’n 40 uur per week aanwezig. Kortom, wat geeft jou werkplezier?

Werkplezier, wat is dat? 

Wanneer jij lol in je werk hebt, doe je vanzelfsprekend je uiterste best om tot een goed resultaat te komen. Je bent gemotiveerd en daardoor productiever.

Wat maakt het werk zo plezierig?

Alleen jij kunt je prettig voelen in wat je doet. Zodoende ben jij zelf verantwoordelijk om je prettig in je werk te voelen en het plezier te behouden. Nu heb ik het geluk gehad dat mijn hobby ‘schrijven’ mijn werk werd. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd dat besef ik mij goed. Over het algemeen ben ik positief ingesteld en ik hoop voor jou hetzelfde. Natuurlijk zijn er situaties die vervelend voor mij zijn. Alleen, ik heb geleerd te leven met het motto: ‘kun je een probleem oplossen? Los het op! Kun je het niet veranderen? Accepteer het dan en laat het los’. Het kostte mij wel wat oefening om positief te denken. Tegenwoordig pieker ik minder en hou ik mij bezig met zaken die mij energie geven. Het hebben van energie betekent ook dat ik gedurende de dag meer activiteiten kan doen.

Wat betekent werk voor jou?

Voordat ik bij de Blauwe Krokodil ging werken, deed ik een re-integratietraject. Met een coach sprak ik eens over de waarde van werk. Natuurlijk zou de praktijk niet hetzelfde eruit gaan zien als mijn utopische blik. Intussen zorgde ik er wel voor om daar in de buurt te komen. De vragen die de coach toen aan mij stelde, wil ik nu graag mij jou delen

Het lijstje van mijn coach

 • Ben jij een teamplayer of werk je liever zelfstandig?  
 • Wil je veel feedback krijgen van je leidinggevende of juist weinig? 
 • Welke werksfeer vind jij belangrijk? 
 • Schets jouw ideale werkdag.
 • Wat is er zo leuk aan je werk? 
 • Wat zijn de mindere kanten?
 • Dus, doe jij nog steeds het werk wat je leuk vindt?

Schrijf de antwoorden op en vergelijk het met andere jaren. En, is er veel veranderd?

Hoe vergroot je nu het werkplezier?

Het is belangrijk om tevreden te zijn over je werk. Waarschijnlijk is jouw ontevredenheid het gevolg van te weinig uitdaging in je werk. Ben jij niet meer tevreden? Heb jij al een idee hoe je dit kan veranderen? Ga een gesprek aan met je leidinggevende. 

Kom eens uit je comfortzone door tijdelijk andere werkzaamheden te doen. Ben je zzp’er? Neem dan eens een opdracht aan waar je meer moeite voor moet doen. Je kunt weliswaar angst ervaren. Maar ga niet tegen deze angst vechten. Angsten zijn alleen maar gedachten en dus tijdelijk. Op den duur zul je merken dat deze nieuwe werkzaamheden vele malen leuker zijn dan je oude werkzaamheden. Of niet. En zie je opnieuw de waarde van je oude werkzaamheden in. 

Ik hoorde laatst dat iemand alleen maar werkbriefjes invoerde in het computersysteem. “Dat is saai werk”, dacht ik. Dit bleek dus niet het geval. Want wanneer de werkbriefjes niet goed in het systeem staan, krijgen de werknemers hun salaris niet uitbetaald. Anders gezegd, ga na wat voor belangrijke schakel jij bent in de lange ketting waardoor het bedrijf kan functioneren. Als jij je nuttig voelt, vergroot dit logischerwijs jouw werkplezier.

Van baan wisselen, verhoogt dit dan mijn werkplezier?

Je kunt overwegen om van baan te switchen. Alleen, is het gras echt groener bij die andere werkgever? Het kan namelijk ook tijdelijk een andere lichtval hebben. Bovendien, bij het wisselen van baan neem jij altijd nog jezelf mee. Neem eerst jezelf onder de loep, verander wat je kunt veranderen. En bedenk daarna pas of het wisselen van baan wel de juiste keuze is. Wist je dat veranderen van werkgever zowel praktische als financiële consequenties heeft? Hoewel, tegenwoordig is het normaal om regelmatig van baan te veranderen. 

Wat kun je verder nog doen voor meer werkplezier?

Dus je hebt besloten om bij jouw huidige werkgever te blijven? De zzp’er onder ons besluit weer terug te gaan naar de vertrouwde werkopdrachten door bij dezelfde soort opdrachtgevers te blijven. Hoe kun je dan met plezier werken? 

Deze tip is eenvoudig: gebruik een agenda. Deel je werkzaamheden in kleine stukjes in. Vervolgens maak je een een verdeling tussen werktijd en korte pauzes. Het nemen van een korte pauze is geen teken van luiheid. Het is eerder onmisbaar voor je werkplezier. Het reset je werkgeheugen en na een pauze kun jij je weer makkelijk focussen. Er zijn wel wettelijke regels over het nemen van pauzes onder werktijd.

Nog een tip voor een leuke werkdag

Variatie in werkzaamheden houden jouw werk boeiend. Plan vervelende werkzaamheden in het begin van je dag of in je werkweek. Dan heb je dit alvast gedaan. Kan je je daarna bezig houden met leukere dingen. Zelfstandig ondernemers hebben sowieso variatie in hun werk. Naast hun opdrachten doen zij de administratie en hebben zelf contact met klanten. Daarnaast doen zij hun marketing en werken ze dagelijks hun sociale media bij.

Welke werkzaamheden doe jij in de ochtenduren en welke in de middag?

Samenwerken vergroot het werkplezier

Samenwerken vergroot het werkplezier. Onderneem actie en vraag hulp bij je collega's.

Jij werkt zo’n 8 uur per dag, vijf dagen per week. Dan is het wel prettig als het daar vlotjes verloopt. Hoe doe je dat? Hoe voorkom je dat je tegen elke klus op gaat zien? Simpel, want je hoeft het toch niet helemaal alleen te doen? Vraag bij een vervelende klus de hulp van je collega’s in. Hetzelfde geldt ook voor de leuke klussen. Met als gevolg dat het dubbel zoveel plezier geeft, omdat je dit met elkaar kan delen. Hoe meer blije gezichten, hoe hoger het werkplezier.

Wanneer je zzp‘er bent, zoek dan een gelijkgestemde ondernemer om samen te werken aan een opdracht.

Wil je het werkplezier structureel gaan vergroten? Neem dan regelmatig een korte pauze

Ik schreef al dat regelmatig een korte pauze nemen nodig is. Lichaam en geest moeten namelijk regelmatig even worden opgeladen. Want dit maakt dat je weer gefocust bent. Je ziet de zaak weer helder en wellicht kijk je er nu heel anders naar. Zo kom je nog eens tot een andere oplossing.

Nog meer tips voor het vergroten van het werkplezier.

Lijstje met nog meer tips

 • Door lange tijd naar een computerscherm te staren, raken je ogen vermoeid. Kijk wat vaker om je heen en staar wat uit het raam. 
 • Loop een rondje over je werkplek. Regelmatig je benen even strekken is een verademing op al dat zitten. Loop ook eens even naar buiten, want daglicht en/of zonlicht is beter dan kunstlicht.  
 • Haal eens wat vaker een glas water, dit houdt jou niet alleen extra in beweging, maar het houdt je lichaamsfuncties ook in balans. 
 • Bij de Blauwe Krokodil lunchen wij samen aan een ronde tafel. Tijdens het eten hanteren wij de dat we geen werkgerelateerde gesprekken voeren. Hierdoor weet ik intussen al veel over mijn collega’s. Over hun hobby’s of welke films zij leuk vinden bijvoorbeeld.  
 • Je bent als zzp’er helemaal vrij om jouw lunchpauze naar eigen inzicht in te delen. Ligt daar nog een huishoudelijk klusje op je te wachten? Of laat tussen de middag de hond uit en haal onderweg een vers broodje bij de bakker.

Een half uur tot drie kwartier loskomen van het werk, maakt dat je weer voor 100% gefocust bent.

Collega’s onder elkaar versterken het werkplezier

Ik vertelde al dat samenwerken met je collega’s het werkplezier versterkt. Tegenwoordig leven wij in een zodanige technologisch tijdperk dat het echte sociale contact hierdoor verschraalt. Stuur je klant eens geen e-mail, maar bel hem eens op. Werk je op een kantoor? Loop dan naar die ene collega toe voordat jij bijna op de automatische piloot hem een elektronisch berichtje stuurt, Er is nog een reden waarom een collegiaal praatje leuk is, het versterkt namelijk de onderlinge band. 

Omdat zzp’ers alleen werken, kunnen zij overwegen om voor een paar keer per week een kantoorruimte te huren. De kans op een ontmoeting met andere ondernemers op zo’n flexwerkplek is groot. Wie weet komt het nog tot een leuke samenwerking

Geef elkaar eens wat vaker een compliment. Dit geeft veel werkplezier.

Van een compliment is nog nooit iemand boos geworden

Je kunt niet met iedereen goed opschieten en daarom irriteer jij je aan een collega. Je kan dan natuurlijk heel boos worden. Maar daarmee los je het probleem niet op. De collega blijft nukkig of zal in jouw ogen zijn werk niet beter gaan doen. Vraag je eerst maar eens af waarom het toch komt dat jij je zo ergert aan zijn werkhouding. “Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mij hier niet zo over opwind? Wat is er voor nodig om samen weer plezier in het werk te krijgen?” Blijf zelf positief en mild. Weet dat iedereen wel eens een periode kan hebben waarin hij of zij baalt. Jij hebt toch wel eens een baaldag?

Wat heb jij dat goed opgelost, dat is nog eens samenwerken! Goh, wat ziet je haar leuk vandaag! Een compliment krijgen voelt prettig, toch? Dat geldt ook voor anderen, zelfs voor die irritante collega. Spreek dus regelmatig je waardering uit tegenover de ander. En niet alleen op Nationale Complimentendag. Het zal de werksfeer alleen maar ten goede komen.

Extra tip: Geef je jezelf regelmatig een compliment over wat je hebt bereikt.

Wanneer wij van de Blauwe Krokodil een opdracht hebben afgerond en de klant gaat met een big smile de deur uit, vieren wij samen dit succes.

Maak je werkplek vrolijk door persoonlijke spulletjes neer te zetten.
Door persoonlijke spulletjes op het bureau neer te zetten, vergroot je op deze manier jouw werkplezier.
Foto: Caio Resende via Pexels

Werkplezier zit in de kleine dingen

Het zijn de kleine dingen die het doen. Hieronder nog wat tips voor een leuke werkplek

 • Zet op je werkplek wat planten neer. Het geeft jou extra zuurstof en je hebt wat te verzorgen in de pauze. Of neem elke week een bosje bloemen mee voor op je bureau. Dat staat zo fleurig. 
 • Per werkdag zit je zo’n 8 uur aan je bureau, dan mag dit best wel huiselijk ogen. Zet foto’s of andere kleine spulletjes neer die jou een vrolijk gevoel geven. Vind jij dit te veel afleiding? Hou het dan klein. Neem bijvoorbeeld een eigen mok van thuis mee. Ik weet zeker dat de koffie en thee anders zal smaken wanneer je iets vertrouwds in handen hebt. 
Te lang staren naar een computerscherm maakt de ogen vermoeid. Dit verhoogd niet het werkplezier. Schrijf regelmatig met pen en papier.
 • Aangezien we veel naar een computerscherm staren en met onze vingers over het toetsenbord razen, raad ik je aan om je aantekeningen letterlijk op te schrijven. Gebruik hiervoor een pen die lekker in jouw hand ligt en gebruik een mooi notitieboekje
Het verhogen van het werkplezier gaat makkelijk wanneer je genoeg ontspanning hebt tijdens het werk.
Genoeg ontspanning op het werk is niet alleen leuk, maar ook nodig voor de focus.
 • Ooit werkte ik op een afdeling waar we hard werkten. Desondanks was er ook ruimte voor ontspanning. Hoe wij dat deden? Dagelijks werd er uit de krant een cryptogram en een kruiswoordpuzzel op een groot vel gekopieerd. De puzzels werden vervolgens op een centrale plek neergelegd. Regelmatig vulde er iemand een woordje in. Een absolute aanrader, want zo waren onze hoofden niet continu bezig met werk. Nee, we konden ons hoofd ook gebruiken voor het zoeken naar een ander woord voor bijvoorbeeld plezier.

Houdt een goede balans tussen werk en privé

Het leven hangt niet alleen maar van werken af. Al zul je met onze 24-uurs economie wel anders ervaren. Een goede balans tussen je werkzame leven en je privé leven is daarom erg belangrijk

Sleur is saai. Welnee, sleur heeft zelfs nut.

Wist je dat zo’n 40% van onze werkweek hetzelfde eruit ziet? Elke dag doe je veel dingen op de automatische piloot. Nu hoor ik je denken: ‘sleur is saai’. Welnee, helemaal niet, sleur heeft zelfs nut. Door deze routines in je dag, houd jij juist tijd over om leuke dingen te doen die je energie geven.

Conclusie over werkplezier

Conclusie van dit verhaal is dat wanneer je energie hebt, dan lever je betere prestaties op het werk. Energie krijg je door leuke dingen buiten werktijd te ondernemen. Echter, lol op het werk is onmisbaar voor de motivatie. Alleen, die lol moet je zelf of met elkaar maken. Je kunt dus het werkplezier alleen vergroten door zelf actie te ondernemen

Zo, en nu ga ik mijn zomervakantie boeken. Het is tenslotte blue monday.

Ik wens je veel werkplezier!  

Bronnen: www.volkskrant.nl 14 januari 2020, Opgepast, blue monday is in aantocht. Auteur: Casper Alberts | www.nrc.nl 14 januari 2020 Advies WRR: er moeten basisbanen komen. Auteurs: Marike Stellinga & Christiaan Pelgrim | www.wwr.nl Rapport Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht. 

Foto’s: Pixabay – Pexels

Wist je dat wij een GRATIS nieuwsbrief hebben? Meldt je nu aan!